Τα μεγάλα ποτά πίνονται σε μικρό ποτηράκι

Ftina Pota blog

Ο σωστός τρόπος για να κλείσεις ένα γεύμα | Τα μεγάλα ποτά που πίνονται σε μικρό ποτηράκι, όπως τα προτείνει το περιοδικό Esquire.

Παλιότερα η εθιμοτυπία ήταν αυστηρή, πλην όμως δεν άφηνε περιθώρια για προβληματισμούς: μετά το δείπνο οι κύριοι αποτραβιούνταν στη σάλα και έκλειναν τη νύχτα τους με ταμπάκο και κονιάκ. Ευτυχώς σήμερα, που οι τιμές του κονιάκ έχουν εκτοξευτεί σε απαγορευτικά ύψη, έχουμε περισσότερες εναλλακτικές...Υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία ποτών που φέρει τη διάκριση «χωνευτικά». Σε αυτήν περιλαμβάνονται συνήθως «πικρά» ποτά από βότανα. Γαστριμαργικά η πικρή τους γεύση ισορροπεί τη γλυκιά γεύση στον ουρανίσκο έπειτα από ένα πλούσιο γεύμα - η τέλεια ισορροπία. Υπάρχουν όμως πολλοί που θεωρούν τον όρο «χωνευτικά» αδόκιμο - δεν έχει αποδειχτεί ότι πράγματι βοηθούν στη χώνεψη, αντιθέτως οι επιστήμονες επισημαίνουν πως το αλκοόλ ερεθίζει το στομάχι.Τα digestifs (ή digestives, αν προτιμάτε) δημιουργήθηκαν από την αυθόρμητη ανάγκη που αισθανόμαστε όλοι να κλείσουμε ένα δείπνο με ένα ποτηράκι από πιο δυνατό ποτό από εκείνο με το οποίο το συνοδεύαμε, με έντονη γεύση και άρωμα που θα «καθαρίσει» το στόμα. Γλυκό γιατί με γλυκό ολοκληρώνεται ένα γεύμα ή πικρό ώστε να εξισορροπηθεί η κρεμ μπριλέ που προηγήθηκε. Με αυτές τις προδιαγραφές, η παγκόσμια οινοπνευματική παλέτα έχει να επιδείξει περισσότερα προϊόντα από όσα χρώματα έχει η κλίμακα Pantone. Το καθοριστικό στοιχείο όμως για την επιλογή του ποτού που θα κλείσει το γεύμα (εφόσον βέβαια υπάρχει η δυνατότητα επιλογής) είναι ένα και έχει να κάνει με τη συνέχιση ή όχι της βραδιάς.

 Sandeman Ruby Port
Το πόρτο, το μεγάλο πορτογαλέζικο κρασί, είναι ένας ενισχυμένος οίνος (ή, αλλιώς, οίνος-λικέρ), που καταναλώνεται σε αρκετά μικρότερες ποσότητες από ένα οποιοδήποτε ξηρό κρασί. Κλείνει ένα γεύμα ή συμμετέχει στην τελική διαδικασία του, μιας και η γλυκιά γεύση του ισορροπεί υπέροχα την αλμυρότητα των κρεμωδών τυριών, όπως το ροκφόρ, το Στίλτον ή η γκοργκοντζόλα.
Απόσταγμα σταφυλιού Chardonnay Μπαμπατζίμ
«Βαρύ» οινόπνευμα, που αν υπερβείς τα 2-3 ποτηράκια, είναι ικανό να γυρίσει τις κινήσεις σου σε slow motion. Προϊόν διπλής απόσταξης από έναν πραγματικό μάστορα. Διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά αρώματα της ποικιλίας, δυνατή γεύση και συναρπαστική επίγευση.

 

 

Amaro Montenegro
Γλυκό στη γεύση, με πικρό και βοτανικό φινίρισμα. Στη γεύση του συμβάλλουν 50 διαφορετικά φρούτα, μπαχαρικά και βότανα. Είναι το πρώτο Amaro που δημιουργήθηκε. Ο Γκαμπριέλε Ντ΄ Ανούντσιο το χαρακτήρισε «απόσταγμα των αρετών». Θεωρείται χωνευτικό και πίνεται σκέτο, με πάγο ή με σόδα. Ιδανικό στις περί-πτωσεις που η βραδιά δεν ολοκληρώνεται με το δείπνο.

Illyquore

Αν μετά από κάθε δείπνο ταιριάζει ένα εσπρεσάκι, τότε δεν μπορεί παρά να δένει απόλυτα κι ένα λικέρ καφέ από 100% καφέ illy της ποικιλίας arabica, με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (28%). Εξαιρετική επιλογή για την αλλαγή γεύσης και για τη συνέχιση της βραδιάς.

Πηγή: capital.gr

2010 - 2012 Περιεχόμενο © ftinapota.gr | Όροι χρήσης