Αφιέρωμα: όμορφη και φτηνή Αστυπάλαια

Ftina Pota blog

Φέτος η μισή παρέα του ftinapota.gr διάλεξε για διακοπές την Αστυπάλαια και πέρασε εκεί 6 μέρες. Η Αστυπάλαια (ή Αστροπαλιά) είναι ένα μικρό και ελάχιστα τουριστικό νησί (1000-1500 κάτοικοι) που συνδυάζει υπέροχες θάλασσες, ωραίο φαγητό, άγρια ομορφιά και μια πανέμορφη Xώρα. Είναι η “γέφυρα” ανάμεσα στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες και το σχήμα της μοιάζει με πεταλούδα, καθώς μια μικρή λωρίδα γης περίπου 100 μέτρων, το Στενό, χωρίζει το νησί σε δύο τμήματα: το μέσα και το έξω νησί. Στα νοτιοανατολικά υπάρχουν διάφορα μικρά νησιά, όπως η Αγία Κυριακή, ο Χονδρός, το Κουνούπι και ο Κουτσομύτης, ιδανικά για βόλτες με φουσκωτό (τουλάχιστον έτσι μας είπαν...).  Η Αστροπαλιά βρίσκεται ανάμεσα στην Ανάφη, την Κω και την Αμοργό. Είναι το δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων και θα φτάσεις μετά από 10 ώρες ταξίδι με το πλοίο της γραμμής ή πολύ συντομότερα με αεροπλάνο.

Μείναμε λοιπόν στο Camping του νησιού, όπου από την πρώτη στιγμή καταλάβαμε ότι ο κόσμος δεν πολυκοιμάται τη νύχτα, οπότε έπρεπε αμέσως να προσαρμόσουμε το πρόγραμμά μας για να συμβαδίσουμε κάπως με τους υπόλοιπους! Κάτι που δεν μας φάνηκε ιδιαίτερα δύσκολο…Στο Camping λοιπόν, μπορείς να περάσεις όλη τη μέρα χαλαρά στα πολλά τραπέζια του μπαρ, πίνοντας καφέδες και γνωρίζοντας κόσμο, και αργότερα να πιείς φτηνές μπύρες (η μεγάλη 2,50 ευρώ) και ρακές ως τις 6-7 το πρωί.
 

camping


Αν έχεις μεταφορικό μπορείς να πας ως τη Χώρα, αλλά και να μην έχεις, στη διαδρομή Χώρα-
Camping (2-3 χλμ) όλο και κάποιος θα σταματήσει αν κάνεις Autostop. Στη Χώρα θα βρεις ουσιαστικά 3 μπαράκια, και όλα φέτος είχαν το απλό ποτό στα 5 ευρώ. Το «Κάστρο Μπαρ», το «Άρτεμις» και το «Νότος». Προσοχή ε! Μη βγεις νωρίς γιατί θα αναρωτιέσαι που είναι ο κόσμος. Στη Χώρα της Αστυπάλαιας, ο κόσμος μαζεύεται μετά τις 2 το πρωί...
 

Χώρα


Για νωρίτερα, αν θες να φας κάτι και να αρχίσεις το «ζέσταμα» με
ωραία ρακή, θα πας να βρεις τη Βιργινία, η οποία  λειτουργεί το Παραδοσιακό Καφενείο «Η Αργώ». Φιλική κατάσταση, διάφορα λαϊβάκια με κιθάρες, μπουζούκια και λοιπά μουσικά όργανα, υπέροχα μεζεδάκια και γλυκά, πολλά κεράσματα. (Κατεβαίνεις από τη Χώρα προς το παλιό λιμάνι 5 λεπτά και θα το δεις στη στροφή).
 


Πολύ καλό επίσης και το πανηγύρι του νησιού τον Δεκαπενταύγουστο,  το οποίο γίνεται στην Εκκλησία της Παναγίας της Πορταΐτισσας (πριν πάτε, πάρτε τις προμήθειές σας σε ρακή από τα μαγαζιά της Χώρας ή από το Camping). Για μπάνιο, μας άρεσαν οι εξής 2 παραλίες: Βάτσες    και  Τζανάκια. Στις Βάτσες (η αγαπημένη μας, αν δεν υπήρχε μία σχετική παρακίνηση από τρίτους μάλλον δεν θα είχαμε δει άλλη παραλία) θα πας από χωματόδρομο (3 χλμ από τη διασταύρωση με την άσφαλτο – δεν πάει το ΚΤΕΛ) και θα αράξεις όλη μέρα μέχρι να πέσει ο ήλιος. Υπάρχει και χαλαρό
Beach Bar για προμήθειες. Στα Τζανάκια πήγαινε νωρίς, γιατί μετά τις 5-6 πέφτει ο ήλιος πίσω από το βράχο. Εκπληκτικά νερά με θέα τη Χώρα. Θα πας περπατώντας από το Λιβάδι όπου θα σε αφήσει το ΚΤΕΛ (20-30 λεπτά).

Βάτσες Αστυπάλαια

Ενθουσιαστήκαμε αρκετά από την Αστυπάλαια αλλά φτάνει το μπλα-μπλα. Ελπίζουμε και του χρόνου να έχουμε ανάλογο ενθουσιασμό από τον επόμενο προορισμό μας. Οι διακοπές μας όμως ολοκληρώθηκαν, είμαστε πίσω στην Αθήνα και, επειδή οι διακοπές των περισσότερων από εμάς είναι ένα μικρό διάλειμμα (συνήθως αντιστοιχεί στο 1/15 του έτους), ας φροντίσουμε περισσότερο για τα υπόλοιπα 14.

Τα ftinapota.gr σας.

2010 - 2013 Περιεχόμενο © ftinapota.gr | Όροι χρήσης